W Zagłębiu
„Smaczne” warsztaty w sosnowieckim gastronomiku
„Owoce morza w gastronomii i na co dzień” - to temat kolejnych warsztatów gastronomicznych, które odbyły się w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim przy Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu z siedzibą przy ul. Grota Roweckiego 64. Zajęcia prowadzone były przez Grzegorza Sabę, szefa kuchni w restauracji „Moja Pasja” w Sosnowcu.
Szef kuchni Grzegorz Saba zademonstrował uczniom przygotowanie wielu dań: krewetek black tiger w sosie z czerwonego pieprzu i świderków zapiekanych parmezanem, małży nowozelandzkich w sosie winno -śmietanowym, małży św. Jakuba w winie, tagliatelle z kalmarami, ośmiornic duszonych w rozmarynie, paelli z owocami morza oraz frutti di mare w tempurze.
- Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, jaka jest dostępność owoców morza na polskim rynku oraz zapoznali się z ich oznaczeniami handlowymi. Poznali możliwości wykorzystania tych produktów i techniki przygotowywania dań. Nauczyli się także, jak należy dokonywać obróbki wstępnej - informuje Elżbieta Czernik,dyrektor CKZiU, podkreślając, że to kolejne ciekawe warsztaty kulinarne organizowane w szkole. - Zajęcia z pewnością poszerzyły zawodowe horyzonty przyszłych kucharzy o receptury na dania wykwintne, przygotowywane w lokalach wysokiej klasy - dodała dyrektor Czernik.
(s)
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|