W Zagłębiu
Konferencja „Z czym to się je? Rola żywienia w farmakoterapii”
12 stycznia w godzinach 10:00 – 17:00 na Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu odbędzie się konferencja naukowa „Z czym to się je? Rola żywienia w Farmakoterapii”. W trakcie wydarzenia zostaną przedstawione m.in. takie tematy jak: Podstawy żywienia w chorobach tarczycy, Interakcje leków z żywnością, Prawne aspekty kontroli żywności, Żywienie w insulinooporności.
Niewielu ludzi ma świadomość tego, że pokarm, który spożywamy ma wpływ nie tylko na nasze ogólne samopoczucie oraz zdrowie, ale również oddziałuje na stosowane leki. Uczestnicy konferencji „Z czym to się je? Rola żywienia w Farmakoterapii” będą mieli m.in. możliwość wzięcia udziału w prelekcji dotyczącej interakcji leków z żywnością. Wydarzenie skupi się przede wszystkim na tym aspekcie. W czasie przerw każdy z uczestników będzie mógł skorzystać z porad dietetycznych jak również skonsultować się z certyfikowanymi trenerami personalnymi. Dla chętnych zostanie przeprowadzony konkurs w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach – CARVING.
Prezentacja prelegentów
„Żywienie w chorobach tarczycy”
mgr Anna Sadowska – absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunkach dietetyka kliniczna oraz psychodietetyka. Założycielka marki „Od Poniedziałku” zrzeszającej dietetyków i trenerów personalnych. W swojej praktyce zawodowej pracuje z pacjentem zarówno nad jego zdrowiem, nawykami żywieniowymi, jak i sylwetką. Duży nacisk kładzie na wiedzę opartą na dowodach naukowych. Swoje kompetencje poszerza uczestnicząc w licznych szkoleniach i konferencjach. Prowadzi również szkolenia w Rockfit Academy oraz część dietetyczną Kursu Trenera Personalnego.
Choroby tarczycy są coraz częściej diagnozowane, przeważnie dotykają kobiet. W związku z coraz większym zainteresowaniem tym narządem, narosło wiele mitów wokół żywienia. Autorka prezentacji pochyli się szczególnie nad stosowaniem glutenu i laktozy w chorobie Hashimoto. Zostaną również poruszone kwestie składników odżywczych niezbędnych zarówno w prewencji jak i leczeniu chorób tarczycy. Wykład ten niewątpliwie rozwieje wiele wątpliwości i rozprawi się z niejednym mitem.
„Interakcje między lekami a żywnością”
dr n med. Magdalena Kimsa-Dudek – kierownik Zakładu Nutrigenomiki i Bromatologii Katedry Biologii Molekularnej Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, autorka doktoratu nt. „Wpływ zmian ekspresji genów procesu zapalnego na infekcyjność i replikację PERV” wykonanego pod kierunkiem prof. dr hab. Urszuli Mazurek w dyscyplinie biologia medyczna, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medycznyw Katowicach.
Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, jak duży może być wpływ przyjmowanej żywności na farmakoterapię. Jest to bardzo istotne zagadnienie w dzisiejszych czasach, o którym niestety pacjenci bardzo niewiele wiedzą. Na mojej prelekcji dowiecie się jak instruować swoich przyszłych pacjentów za pierwszym stołem w prosty sposób o zaleceniach żywieniowych przy stosowaniu danych substancji leczniczych.
„Prawne aspekty żywności przeznaczenia medycznego z uwzględnieniem europejskich i polskich regulacji w tym zakresie”
Dawid Piaskowski – doktorant na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, absolwent kierunku prawo na Uniwersytecie Szczecińskim, specjalizacja w kierunku „Prawo medyczne. Bioetyka i socjologia medycyny”, asystent sędziego w Sądzie Okręgowym w Warszawie.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (żspm) to kategoria żywności dedykowana szczególnej grupie konsumentów, jakimi są pacjenci wymagający specjalnego postępowania dietetycznego pod nadzorem lekarskim. Od dłuższego czasu w państwach członkowskich obserwowany jest dynamiczny rozwój tej kategorii produktów. Do niedawna kwalifikacja wielu z nich mogła budzić wątpliwości za sprawą nieprecyzyjnych przepisów, dotyczących tzw. żywności dietetycznej.
„Żywienie u pacjentów z insulinoopornością”
mgr Małgorzata Słoma – dietetyk kliniczny, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego współpracująca na co dzień z Fundacją Insulinooporność – zdrowia dieta i zdrowe życie. Współautorka książek „Dieta w insulinooporności” oraz „INSULINRESISTENZ der Weg zur Genesung”. Wykładowca akademicki, prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych, współautor publikacji naukowych z zakresu żywienia. Temat pracy doktorskiej poświęciła problemowi insulinooporności u kobiet. Poza wykładami na Śląskim Uniwersytecie Medycznym prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu insulinooporności oraz warsztaty edukacyjne i wyjazdy dla pacjentów. Na co dzień pełni funkcję dietetyka klinicznego w Poradni Zaburzeń Metabolicznych i Leczenia Otyłości, gdzie specjalizuje się głównie w leczeniu insulinooporności, chorób autoimmunologicznych oraz PCOS.
Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. Co do jednego wszyscy są zgodni:zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń.
Wydarzenie organizowane jest przez Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji Oddział Sosnowiec, reprezentowane przez Rafała Sochackiego. Odbędzie się w nowym budynku Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Jedności 8. Szczegóły na https://www.facebook.com/events/2252390888329778/ oraz
media.sosnowiec@ptsf.pl.
(s)
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|