W Zagłębiu
Jedyne takie centrum żywienia klinicznego w Polsce!
Sosnowiec może się poszczycić pierwszym w Polsce Centrum Badawczo-Rozwojowym Żywienia Klinicznego. Centrum zostało otwarte przez firmę Nutrico i mieści się w Parku Naukowo-Technologicznym przy ul. Wojska Polskiego 8. Centrum to miejsce w którym będą projektowane, sporządzane, a następnie dostarczane mieszaniny żywienia pozajelitowego do pacjentów, którzy nie mogą, bądź nie potrafią odżywiać się samodzielnie.
- Najważniejsze jednak jest to, że każdy szpital w naszym kraju może skorzystać z takiej usługi i w ciągu 24 godzin otrzyma indywidualną mieszaninę dla swojego pacjenta - wyjaśnia Łukasz Drozd, prezes Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywienia Klinicznego Nutrico. - W ramach naszego programu projektujemy mieszaniny żywieniowe dopasowane do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, sporządzamy je w aptece naszego szpitala i dostarczamy monitorowanym transportem do innych szpitali - informuje Łukasz Drozd, dodając, iż od początku 2012 roku każdy polski szpital ma obowiązek dokonywania oceny stanu odżywienia u każdego hospitalizowanego pacjenta.
Żywienie kliniczne to przede wszystkim wyrównywanie zapotrzebowania na elementy odżywcze u chorych, a tych jest bardzo wielu. Są to m.in. ciężko chore dzieci, wcześniaki, noworodki, niemowlaki, ale też dzieci krytycznie chore, leczone w oddziałach intensywnej terapii. Mieszanin żywieniowych potrzebują również dorośli pacjenci, np. ludzie poparzeni, z niewydolnością nerek lub wątroby, jak również pacjenci onkologiczni.
- Podstawą naszego programu leczenia żywieniowego jest wyrównywanie zapotrzebowania na główne elementy odżywcze u chorych leczonych w szpitalach, hospicjach i zakładach opiekuńczo-leczniczych, którzy z różnych przyczyn nie mogą odżywiać się samodzielnie, a ich stan zdrowia wymaga zwiększenia podaży dodatkowych elementów odżywczych - mówi Łukasz Drozd.
Jak wyjaśnia prezes Nutrico, zgodnie z wymogami prawa farmaceutycznego leki do żywienia pozajelitowego powinny być sporządzane wyłącznie przez farmaceutów w aptekach szpitalnych, wyposażonych w pracownię żywieniową. - Dla szpitala taka inwestycja to ogromy wydatek. Budowa pracowni wyposażonej w nowoczesny sprzęt to koszt w granicach 700 000 zł - 1 500 000 zł, a koszt miesięcznego utrzymania szacujemy na ok. 60 000 zł - wylicza Łukasz Drozd.
Sosnowieckie Centrum będzie udostępniać sporządzone mieszaniny żywienia pozajelitowego zarówno szpitalom z województwa śląskiego, jaki również jednostkom z innych regionów Polski.
Ośrodek powstał dzięki projektowi Gospodarcza Brama Śląska, dofinansowanemu ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w Ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego oraz we współpracy wielu instytucji: Urzędu Miasta Sosnowiec, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, Urzędu Wojewody Śląskiego, Uniwersytetu Śląskiego oraz Agencji Rozwoju Lokalnego, operatora Sosnowieckiego Parku Naukowo-Technologicznego.
Maja Żukowska
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|