Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 01.09.2014

Najlepsi barmani z regionu wybrani

[Region, Sosnowiec]

30 sierpnia w Chorzowie odbył się regionalny finał prestiżowego konkursu barmańskiego Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. By zasłużyć na miano jednego z pięciu najlepszych barmanów w regionie i zakwalifikować się do finału krajowego, uczestnicy musieli m.in. zaprezentować umiejętność perfekcyjnego serwowania piwa, wykazać się wiedzą na temat złotego trunku oraz rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście. W gronie 10 finalistów znalazł się Daniel Nowak z „Magla Kulinarnego” w Sosnowcu.

 

Najlepsi barmani z regionu spotkali się 30 sierpnia podczas regionalnego finału konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014, który odbył się w ramach „Beerfestu”. W gronie 10 finalistów znaleźli się: Tomasz Kapuścik, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy; Andrzej Biolik, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy; Alicja Zabłocka, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy; Dagmara Jazowska, Time Out, Siemianowice Śląskie; Sebastian Zdziebko, Stara Piekarnia, Bytom; Kamil Węgiel, Time Out, Siemianowice Śląskie; Szymon Nowak, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy; Daniel Nowak, Magiel Kulinarny, Sosnowiec; Kamil Korzeniak, The Piano Rouge, Kraków; Bartosz Mazurek, Szara Willa, Opole.

 

Każdy z uczestników musiał zaprezentować swoje umiejętności w serwowaniu piwa Pilsner Urquell, odpowiadając jednocześnie na pytania dotyczące piwa i barmańskiego fachu. Ważne było nie tylko prawidłowe udzielenie odpowiedzi, ale również styl prezentacji i interakcja z publicznością. Kolejnym etapem konkursu był tzw. ślepy test, w którym barmani musieli w ciągu trzech minut zidentyfikować 5 piw na podstawie ich smaku.

 

– Moja przygoda z barmaństwem zaczęła się po ukończeniu szkoły średniej. Po roku pracy w pubie zaczęłam pracę w urzędzie. Spędziłam tam sześć lat. Ale to nie było to, co chciałam robić w życiu i wróciłam za bar, gdzie pokochałam piwo – mówiła Dagmara Jazowska z pubu Time Out w Siemianowicach Śląskich.

 

W trakcie konkursu publiczność brała aktywnie udział w testowaniu barmańskich umiejętności finalistów, zadając im pytania i zamawiając piwo Pilsner Urquell serwowane na jeden z trzech czeskich sposobów. Wszystko to pod czujnym okiem jury. Na zakończenie każdy mógł przy asyście barmanów nauczyć się obsługi czeskiego kranu i samodzielnie nalać sobie piwo.

 

Najlepszych barmanów z regionu wybrało specjalne jury w składzie: Patryk Pietrzak (Ambasador marki Pilsner Urquell), Tomasz Gebel (bloger piwny), Karolina Papińska (blogerka piwna), Marta Ogrodniczak (Kompania Piwowarska), które oceniało finalistów, biorąc pod uwagę m.in. jakość udzielanych przez nich odpowiedzi, wyniki ślepego testu oraz umiejętność serwowania Pilsner Urquell na jeden z trzech czeskich sposobów. Poziom umiejętności prezentowany przez uczestników konkursu był tak wysoki, że trzech z nich: Tomasz Kapuścik, Andrzej Biolik i Kamil Korzeniak musiało wziąć udział w dogrywce, która ostatecznie wyłoniła pięciu finalistów.

 

Najlepszymi barmanami z regionu okazali się: Dagmara Jazowska, Time Out, Siemianowice Śląskie; Sebastian Zdziebko, Stara Piekarnia, Bytom; Szymon Nowak, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy; Bartosz Mazurek, Szara Willa, Opole i Tomasz Kapuścik, Klub Muzyczny Gramofon, Tychy.

 

– Zacząłem pracować jako barman cztery lata temu, kiedy rozpocząłem naukę na Politechnice w Opolu. Rzeczą, którą interesuję się od lat jest piwo. Polecam moim gościom piwo Pilsner Urquell, gdyż jest piwem regionalnym, produkowanym wyłącznie w Pilznie. Jestem dumny z tego, że mogę wytłumaczyć gościom lokalu, że Pilsner Urquell jest piwem regionalnym. Barmana jest trochę jak lekarz. Można z nim porozmawiać o wszystkim. Idealny barman powinien być dokładny i rzetelny, a przede wszystkim powinien perfekcyjnie nalewać piwo Pilsner Urquell na trzy czeskie sposoby – powiedział Bartosz Mazurek z pubu Szara Willa w Opolu.

 

Piątka najlepszych barmanów z regionu zawalczy o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500 zł dla
pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.


Więcej informacji
: www.pilsner.pl oraz www.facebook.com/PilsnerUrquellPolska.

 

(s)

 

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl