Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 18.06.2015

Smaczne targi w EXPO SILESIA

[Sosnowiec]

W dniach 19-21 czerwca w Expo Silesia w Sosnowcu przy ul. Braci Mieroszewskich 124 odbędą się targi, które można nazwać najsmaczniejszymi ze wszystkich imprez odbywających się w sosnowieckim Centrum Targowo-Konferencyjnym. A wszystko za sprawą pokazów kulinarnych oraz licznych degustacji tradycyjnie towarzyszących Targom Wyposażenia Hoteli, Gastronomii i Cateringu GASTRO MEETING i Targom Przemysłu Mięsnego MEAT MEETING. Główną rolę podczas tegorocznych wydarzeń związanych z branżą gastronomiczną grają jednak Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI 2015.

 

Targi GASTRO MEETING to wydarzenie skierowane do branży spożywczej. Podczas trzech dni targowych wystawcy i goście mają szansę nawiązać nowe kontakty biznesowe, przedyskutować obecne w branży problemy i zagadnienia, a także ocenić kierunki rozwoju. Wystawcami targów są zarówno producenci, jak i dystrybutorzy sprzętu oraz wyposażenia gastronomii, a także przedstawiciele oferujący technologie i usługi branżowe.

 

Tegoroczną nowością są Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI. Podczas wystawy producenci i importerzy zaprezentują urządzenia dla osób dbających o zdrowie i dobrą jakość spożywanych produktów, m.in. wyciskarki do soków, kiełkownice, prasy do oleju, a także zgrzewarki próżniowe, urządzenia do gotowania sous vide, a także szeroki wybór pojemników i akcesoriów do przechowywania żywności. Wytwórcy i hodowcy zaprezentują żywność tradycyjną, wytwarzaną na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz organiczną. Będzie można spróbować i kupić między innymi oleje tłoczone na zimno, masło klarowane, wędliny i sosy, mieszanki ziół czy soki naturalne wytwarzane w rodzinnej tłoczni. Poszukujący żywności ekologicznej i o specjalnych właściwościach będą mogli wybrać produkty bez glutenu, laktozy i cukru. Wśród nowości prezentowanych przez wystawców znajdą się np. bio eliksir ziołowy, specjalna marynata i panierka do mięs i ryb, cukierki i lizaki bez cukru słodzone stewią, czy szafa do sezonowania wołowiny.

 

Wśród atrakcji towarzyszących targom znajdą się pokazy kulinarne przygotowane przez Klub Szefów Kuchni oraz lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, prezentujące popularne oraz mniej znane przysmaki z terenu Śląska i Zagłębia. Będzie można skosztować m.in. barszczu białego, tradycyjnych pieczonek oraz ciasta drożdżowego. Tradycje regionu będzie prezentował na stoisku Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego znany i lubiany mistrz, Remigiusz Rączka. Z kolei Śląska Izba Rolnicza zaprosi wszystkich chętnych na piknik drobiowy, a młodzi adepci sztuki kulinarnej będą mogli wziąć udział w konkursie zorganizowanym z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. W swoich zmaganiach uczestnicy będą musieli wykorzystać filet z suma oraz szpinak.

 

Godziny otwarcia targów: 19 czerwca, piątek, godz. 10.00 – 17.00; 20 czerwca, sobota, godz. 10.00 – 17.00; 21 czerwca, niedziela, godz. 10.00 – 16.00. Bilet wstępu normalny to koszt 5 zł. Wstęp bezpłatny jest możliwy po rejestracji on-line na stronie targów EXPO SMAKI lub za okazaniem zaproszenia.

 

Więcej na stronach: www.exposmaki.pl oraz www.hotel-gastro.pl.

 

(s)

 

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl