Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 22.01.2016

„Spotkanie teorii z praktyką” w CKZiU

[Sosnowiec]

Konferencja zawodowa pn. „Spotkanie teorii z praktyką” odbędzie się we wtorek 26 stycznia w godz. 11.00-13.00 w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu – Technikum Nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie przy ulicy Wawel 1. Gościem specjalnym konferencji będzie Remigiusz Rączka – popularny kucharz prowadzący program kulinarny „Rączka gotuje”.

 

Celem podjętej inicjatywy jest promocja kształcenia zawodowego wśród młodzieży, poprawa jakości i efektywności szkolnictwa zawodowego  w zakresie dopasowania do potrzeb rynku pracy. Przedsięwzięcie jest kontynuacją działań Centrum w ramach współdziałania szkół zawodowych z ich otoczeniem, w tym rozwoju tzw. partnerstw wiedzy (szkoły, pracodawcy,  instytucje rynku pracy) w celu wzmocnienia relacji  ze środowiskiem pracy, budowania stabilnego otoczenia pracodawców i  partnerów.

 

W ramach spotkania  odbędzie się uroczyste nadanie Centrum certyfikatu „Kuźnia Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich –  tytułu  przyznawanego szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą i przede wszystkim uczniami, konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej.  CKZiU w Sosnowcu znalazło się w gronie 7 szkół w Polsce rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, a jako jedyna szkoła w województwie śląskim. Uczniowie szkół, które dostąpią zaszczytu wstąpienia do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych, a członkostwo świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole.

 

Podczas konferencji nastąpi również przyznanie nagród „Zawodowiec roku”  dla najzdolniejszych uczniów kształcących się we wszystkich zawodach w ramach Centrum. Celem przyznawania corocznych nagród jest mobilizowanie uczniów  do rozwijania zainteresowania przedmiotami zawodowymi i podnoszenie rangi kształcenia zawodowego. Fundatorami nagród dla uczniów są przedstawiciele firm i pracodawców współpracujących ze szkołą.

 

(s)

 

foto: www.pokazykulinarne.com

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl