W Zagłębiu
Zdobyli tytuł „Kuźnia Talentów Kulinarnych”
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu przy ul. Grota Roweckiego 64 – Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomiczna to zgodnie z decyzją Stowarzyszenia Kucharzy Polskich „Kuźnia Talentów Kulinarnych”. Ten prestiżowy certyfikat placówka odebrała wczoraj podczas zorganizowanej przez CKZiU konferencji zawodowej pod nazwą „Spotkanie teorii z praktyką”.
Zaszczytny tytuł przyznawany jest szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą, a przede wszystkim uczniami konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej. CKZiU w Sosnowcu znalazło się w gronie 7 szkół w Polsce rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, a jako jedyna szkoła w województwie śląskim. Uczniowie szkół, które otrzymały certyfikat, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych. Wstąpienie do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole. Uroczystego odsłonięcia tablicy rekomendacyjnej dokonali przewodniczący Rady Miejskiej w Sosnowcu Wilhelm Zych, dyrektor CKZiU Elżbieta Czernik oraz prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski. Podkreślając dokonania sosnowieckiej szkoły w branży gastronomicznej, prezes stowarzyszenia złożył na ręce dyrekcji statuetkę „Oskara Kulinarnego”.
W ramach konferencji odbyło się także przyznanie nagród „Zawodowiec Roku” dla najzdolniejszych uczniów kształcących się we wszystkich zawodach w ramach Centrum. Coroczne wyróżnienia mają na celu mobilizowanie młodzieży do rozwijania zainteresowania przedmiotami zawodowymi i podnoszenie rangi kształcenia zawodowego. Fundatorami atrakcyjnych nagród dla uczniów byli przedstawiciele firm i pracodawców współpracujących ze szkołą i wspierających praktyczną naukę zawodu. Konferencję uświetnił pokaz kulinarny specjalnego gościa Remigiusza Rączki, znanego i lubianego kucharza śląskiego, prowadzącego telewizyjny program kulinarny „Rączka gotuje”.
Jest to już kolejna inicjatywa CKZiU promująca kształcenie zawodowe, mająca na celu poprawę jakości i efektywności szkolnictwa zawodowego w zakresie dopasowania do potrzeb rynku pracy poprzez współdziałanie szkół zawodowych z ich otoczeniem, wzmocnienie relacji ze środowiskiem pracy oraz budowanie stabilnego grona pracodawców i partnerów Centrum.
(s)
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|