W Zagłębiu
Podsumowali realizację projektu „STOP marnowaniu żywności”
Dąbrowska Fundacja Godne Życie realizowała projekt „STOP marnowaniu żywności”, mający na celu dożywianie i edukację żywieniową dzieci i młodzieży z Dąbrowy Górniczej. Projekt, którego finał nastąpił w czerwcu, był współfinansowany ze środków Fundacji TESCO Dzieciom, w ramach programu „Pracownia Talentów”.
Wychowankowie Fundacji Godne Życie mają za sobą dziewięciomiesięczny kurs gospodarowania żywnością. W smaczny sposób mogli nauczyć się przygotowywać zdrowe posiłki i przekonać się o znaczeniu pożywienia w profilaktyce zdrowotnej. Projekt miał także na celu dożywianie dzieci i młodzieży z Dąbrowy Górniczej ze środowisk potrzebujących wsparcia. W pracowniach gastronomicznych Fundacji Godne Życie dzieci gotowały pyszne potrawy, dzieląc się posiłkiem z innymi wychowankami.
W ramach projektu 19 listopada 2015 roku podopieczni Fundacji Godne Zycie uczestniczyli w wycieczce do Muzeum Chleba w Radzionkowie, poznając historię i ucząc się wypieku tego tradycyjnego pieczywa. W ramach projektu odbyły się także spotkania z Barbarą Tometczak z Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, która przeprowadziła warsztaty dotyczące profilaktyki cukrzycy i zdrowego odżywiania.
Projekt współfinansowany był ze środków Fundacji TESCO Dzieciom, w ramach programu „Pracownia Talentów”. Partnerami projektu byli: Miejskie Centrum Informacji w Dąbrowie Górniczej, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków - oddział miejski w Dąbrowie Górniczej oraz portal dabrowa.pl.
(s)
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|