Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

Eko - wiadomości

dodane 06.09.2016

Nowy program dla szkół „Od uprawy do potrawy”

[Sosnowiec]

W Sosnowcu rusza nowy program dla szkół „Od uprawy do potrawy”. Jego celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci. Program zaproponuje uczniom naukę zdrowego odżywiania od praktycznej strony – nie w szkolnej ławce, lecz… w sklepie spożywczym. Od września kilkadziesiąt sklepów Tesco w różnych miastach Polski stanie otworem dla młodych odkrywców, rozpoczynając tym samym innowacyjny program edukacji najmłodszych. W tym wyjątkowym gronie znalazł się sklep Tesco w Sosnowcu.


Program opierać się będzie o „Ekspedycje Smaków” – wycieczki edukacyjne do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty – czyli sklepów. To nie będą zwykłe wizyty w sklepie. W czasie naszych Ekspedycji Smaków, na żywym organizmie czyli sklepie Tesco, pokażemy dzieciom, jak dokonywać zdrowych wyborów mówi Daria Kulińska, dyrektor Działu Komunikacji Tesco Polska. – Scenariusz wycieczek opracowali dietetycy i eksperci, a prowadzone będą przez specjalnie przeszkolonych pracowników. Na dzieci czeka duża dawka wiedzy, zabawy oraz materiały edukacyjne. Nauczyciele otrzymają dodatkowe zestawy lekcyjne dla całej szkoły. Udział oczywiście jest bezpłatny, ale ilość miejsc jest ograniczona – dodaje dyrektor Kulińska.


Udział w programie „Od uprawy do potrawy” mogą wziąć wszystkie lokalne szkoły podstawowe i odwiedzić sklep Tesco w Sosnowcu przy ul. 1-go Maja 21-23, gdzie czeka na nich gra terenowa, ciekawostki i zabawy o zdrowym odżywianiu, degustacje produktów i misja zbudowania nowej piramidy żywienia. To jedyna taka okazja, by zobaczyć funkcjonowanie sklepu „od kuchni”. Co zrobić, aby zapisać się na wycieczkę? Wystarczy wejść na stronę programu www.oduprawydopotrawy.pl, zgłosić chęć udziału i uzgodnić termin ekspedycji z Biurem Programu.


Dlaczego nowe podejście do nauki o zdrowym żywieniu jest ważne? Badania pokazują, że uczniowie dobrze znają piramidę żywieniową, jednak nie potrafią wykorzystać tej wiedzy w praktyce i będąc w kuchni lub przy sklepowych półkach dokonują niezdrowych wyborów. Z badania „Talent do niemarnowania”, wynika, że 84% dzieci woli kupić słodycze lub słone przekąski, zamiast zjedzenia zdrowego posiłku, który zabrały ze sobą. Wiele takiej żywności zostaje wyrzucana do kosza.


Problemem jest też brak praktycznej wiedzy. O ile 96% uczniów potrafi powiedzieć, skąd biorą się produkty typu jajka czy ser, to mają duże problemy z odszyfrowaniem etykiet, ponieważ nie znają ich pełnego procesu produkcji. Przykładowo, tylko ok. 50% dzieci wie, jak powstaje ser (badanie „Przyszłość na talerzu”). Słupki spadają również, gdy zapytamy o różnorodność zdrowych produktów. 96% dzieci zna krowie mleko, ale tylko 1/3 słyszała o mleku owczym lub sojowym.


Dzieci najlepiej przyswajają wiedzę, kiedy mogą same czegoś spróbować, dotknąć i trochę poeksperymentować. Dlatego w programie „Od uprawy do potrawy” postawiliśmy nacisk na samodzielne odkrywanie: smaków, produktów, etykiet i innych tajemnic. Chcemy zachęcić uczniów, by odkrywali ciekawe historie kryjące się za każdym produktem. A wszystko to w sposób, który dzieci lubią najbardziej – poprzez zabawę. Dlatego nasi eksperci zamienili sklepy Tesco w planszę gry terenowej, w której skarbem są witaminy, a tajnym szyfrem – etykiety – mówi Katarzyna Pieczyńska, dietetyczka Fundacji „Szkoła na Widelcu”, partnera merytorycznego Programu.


Dodatkowo, każda szkoła w regionie miasta Sosnowiec, która weźmie udział w programie, otrzyma specjalny zestaw edukacyjny opracowany przez ekspertów, składający się z 10 scenariuszy lekcyjnych wraz z materiałami.


Program „Od uprawy do potrawy” będzie trwać cały rok szkolny, czyli do czerwca 2017 roku. Aby zapisać się do programu i wziąć udział w „Ekspedycji Smaków”, należy zapoznać się z mapą lokalizacji na stronie www.oduprawydopotrawy.pl i uzgodnić termin z Biurem Programu.

 


(s)

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl