Eko - wiadomości
Kampania „Pora na pomidora” zawita do Gimnazjum we Włodowicach
Już w najbliższy poniedziałek uczniowie z Gimnazjum we Włodowicach w powiecie zawierciańskim za sprawą kampanii „Pora na pomidora” przekonają się, jaki potencjał kulinarny drzemie w rodzimych sezonowych warzywach i owocach. Aby pomóc odpowiednio bilansować dietę i pokazać, że zdrowe odżywianie się nie jest trudne i nudne, organizatorzy kampanii przeprowadzą w wybranych szkołach warsztaty, zachęcające do włączenia warzyw i owoców do codziennego jadłospisu.
W poniedziałek, 10 października br., w ramach szóstej edycji kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” razem z Fundacją „Szkoła na widelcu” zostaną przeprowadzone warsztaty dla gimnazjalistów. Uczniowie z Gimnazjum we Włodowicach spotkają się z wykwalifikowanymi specjalistami, którzy pokażą im, w jaki sposób można zadbać o zdrowie, kondycję fizyczną, urodę i samopoczucie poprzez codzienne spożywanie zalecanej porcji owoców i warzyw.
– Dorastająca młodzież potrzebuje dużej dawki energii oraz składników odżywczych (witamin i minerałów), które umożliwią im rozwijanie swoich zdolności – intelektualnych i fizycznych. Dzięki spożywaniu pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, nastolatkowie dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz potrzebnych witamin i minerałów. Takie porcje możemy wkomponować w śniadanie, obiad, przekąskę oraz kolację, co z pewnością przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i ekspert ds. żywienia kampanii „Pora na pomidora…”.
W czasie trwania warsztatów ekspert ds. żywienia oraz profesjonalni edukatorzy będą przekazywać wiedzę nt. walorów odżywczych rodzimych warzyw i owoców, a także zachęcać młodzież do rozsmakowania się w polskich produktach sezonowych. Gimnazjaliści samodzielnie przygotują m.in. pożywną sałatkę z różnych rodzajów pomidorów i czarną soczewicą, humus buraczkowy, krem z dyni w towarzystwie gruszki czy budyń jaglany z owocami, którego dopełnieniem będą duszone śliwki.
– Głównym celem prowadzonych przez nas warsztatów jest pokazanie nastolatkom, że gotowanie może być interesującą formą spędzania wolnego czasu, a dbanie o to, co jemy, ma odzwierciedlenie w naszym wyglądzie i samopoczuciu. Potrawy, które będziemy przygotowywać z młodzieżą, oprócz tego, że są pełnowartościowe, są też smaczne i dobrze wyglądają. Wierzymy, że to dobra droga, by zmotywować nastolatków do częstszego sięgania po zdrowe i pełnowartościowe produkty, takie jak warzywa i owoce, oraz ograniczenia spożycia wysoko przetworzonych i kalorycznych przekąsek – uważa Katarzyna Pieczyńska, ekspert ds. żywienia Fundacji „Szkoła na widelcu”.
Działania w ramach kampanii zostały sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku:www.poranapomidora.com, www.facebook.com/PoranaPomidora.
(s)
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|