W Zagłębiu
Maluchy upieką kołacz
W najbliższą sobotę Piaskownica Kulturalna wraz Fabryką Kurtosza
zaprasza na warsztaty kulinarne z cyklu Kuchnia Malucha. Kolejne zajęcia adresowane do dzieci w wieku 5-12 lat odbędą się 21 listopada o godz. 10.00.
Kurtosz Kołacz to wyjątkowe ciasto drożdżowe, owinięte na wałek i wypiekane w specjalnym piecu, gdzie nabiera rumieńców a skarmelizowany cukier tworzy chrupiącą skórkę. Każdy według własnego uznania może wybrać posypki z cynamonu, kakao, kokosu czy orzechów.
Nazwa ciasta wywodzi się od słów Kurto czyli komin i Kalacs czyli bochenek. Po raz pierwszy ciastko zostało wypieczone przez Szeklerów, czyli węgierskojęzyczną grupę etniczną zamieszkałą w środkowej części Transylwanii w Rumunii. Na świecie znane również jako Chimney Cake, Trdelnik, Horn Cake, Stove Cake, Székely Cake, Hungarian Twister, Куртош калач, Kurtosh czy Cozonac Secuiesc.
Koszt udzialu w warsztatach to 30 zł od osoby. W cenę wliczone są wszelkie potrzebne materiały do realizacji warsztatów, które potrwają ok. 2 godziny. Zapisy na zajęcia będą przyjmowane do 20 listopada pod adresem biuro@piaskownicakulturalna.pl lub tel.: 519153 291.
(s)
Alert
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?
Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
Adres redakcji: "Wiadomości Zagłębia" 41-200 Sosnowiec e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl
|