Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 27.01.2016

Zdobyli tytuł „Kuźnia Talentów Kulinarnych”

[Sosnowiec]

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu przy ul. Grota Roweckiego 64 – Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomiczna to zgodnie z decyzją Stowarzyszenia Kucharzy Polskich „Kuźnia Talentów Kulinarnych”. Ten prestiżowy certyfikat placówka odebrała wczoraj podczas zorganizowanej przez CKZiU konferencji zawodowej pod nazwą „Spotkanie teorii z praktyką”.

 

Zaszczytny tytuł przyznawany jest szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą, a przede wszystkim uczniami konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej. CKZiU w Sosnowcu znalazło się w gronie 7 szkół w Polsce rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, a jako jedyna szkoła w województwie śląskim. Uczniowie szkół, które otrzymały certyfikat, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych. Wstąpienie do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole. Uroczystego odsłonięcia tablicy rekomendacyjnej dokonali przewodniczący Rady Miejskiej w Sosnowcu Wilhelm Zych, dyrektor CKZiU Elżbieta Czernik oraz prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski. Podkreślając dokonania sosnowieckiej szkoły w branży gastronomicznej, prezes stowarzyszenia złożył na ręce dyrekcji statuetkę „Oskara Kulinarnego”.

 

W ramach konferencji odbyło się także przyznanie nagród „Zawodowiec Roku” dla najzdolniejszych uczniów kształcących się we wszystkich zawodach w ramach Centrum. Coroczne wyróżnienia mają na celu mobilizowanie młodzieży do rozwijania zainteresowania przedmiotami zawodowymi i podnoszenie rangi kształcenia zawodowego. Fundatorami atrakcyjnych nagród dla uczniów byli przedstawiciele firm i pracodawców współpracujących ze szkołą i wspierających praktyczną naukę zawodu. Konferencję uświetnił pokaz kulinarny specjalnego gościa Remigiusza Rączki, znanego i lubianego kucharza śląskiego, prowadzącego telewizyjny program kulinarny „Rączka gotuje”.

 

Jest to już kolejna inicjatywa CKZiU promująca kształcenie zawodowe, mająca na celu poprawę jakości i efektywności szkolnictwa zawodowego w zakresie dopasowania do potrzeb rynku pracy poprzez współdziałanie szkół zawodowych z ich otoczeniem, wzmocnienie relacji ze środowiskiem pracy oraz budowanie stabilnego grona pracodawców i partnerów Centrum.

 

(s)

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl