Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 21.09.2018

Kulinarna szychta charytatywna

[Region]

Wyjątkowe wydarzenie na kulinarnej mapie Śląsko-Zagłębiowskiej Metropolii pierwsza charytatywna kolacja kolektywu szefów kuchni pod nazwą „Szychy na szychcie”. Dziewięcioro najważniejszych i nagradzanych kucharzy z sześciu miast regionu w jeden wieczór będzie razem gotować  w szczytnym celu. Muszą przygotować wyjątkowe dania w plenerze i zapełnić stół dla 50. gości w postindustrialnej przestrzeni przy hucie Baildon w Katowicach. Cały dochód z plenerowej kolacji zostanie przekazany na rozwój talentów podopiecznych Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Młodzieży Domu Aniołów Stróżów w Katowicach. Przyjmowane są  zapisy na to wydarzenie.


Szychy na szychcie,  to nowy kulinarny kolektyw z województwa śląskiego, zazwyczaj są solistami w znanych restauracjach, ale w słusznej sprawie potrafią stworzyć jedyny w swoim rodzaju zespół – mówi Aleksandra Czapla-Oslislo, na co dzień rzeczniczka prasowa Teatru Śląskiego, prywatnie pasjonatka kulinariów.

Spontanicznie i charytatywnie będą działać kilka razy w roku by gotować w szczytnym celu, będzie to taka gastro-szychta w regionie. Co ważne, reprezentują różne lokale, różne miasta, różne style gotowania i różne kulinarne opowieści. I w tej różnorodności jest właśnie siła. Inicjatorami charytatywnego gotowania są Kasia Rogowska i Przemek Błaszczyk, którzy zaprosili do współpracy innych szefów kuchni ze Śląska i Zagłębia. Podglądając podobne inicjatywy we Wrocławiu, Warszawie i Poznaniu, nasze szychy gotowe na szychtę zdecydowały, że i lokalnie, u nas, dadzą radę. Niebawem ruszą w miasto opuszczając swoje, dobrze im znane, kuchnie wyjaśnia.


Pierwsze gotowanie zaplanowano na czwartek, 27 września, a będzie to kolacja ze wsparciem dla dzieciaków, podopiecznych domu Aniołów Stróżów. Przed kucharzami nie lada wyzwanie, zaplanowali bowiem plenerowy posiłek pod namiotami w ogrodzie na terenie huty Baildon. –  Będzie m.in. pieczenie na wolnym ogniu i wędzenie w specjalnie  przygotowanej wędzarni.Menu-niespodzianka powstanie w oparciu o wyłącznie ekologiczne i certyfikowane produkty i wyselekcjonowane butelki wina. Kolacja odbędzie się dla 50. osób, przy wspólnym stole – zdradza Przemek Błaszczyk, jeden z finalistów popularnego programu Top Chef.


Kucharze deklarują menu inspirowane kuchnią lokalną i naturą. Mistrzowskie umiejętności zaprezentują:  P. Błaszczyk (Bistro Mañana and Wine Bar, Chorzów), Sz. Bracik (Wodna Wieża, Pszczyna) D. Duraj (Restauracja Villa Gardena, Katowice), M. Furczyk (Punkt „G”astronomiczny, Pszczyna), B. Gadzina (Przetwórnia Beksien, Czaniec), G. Miśta (Restauracja hotelu Natura Residence, Zawiercie), J. Pyzalski (Restauracja Wagon, Bytom), K. Rogowska (Restauracja Cadenza / Amfora, Katowice) oraz W. Wróbel (Novo’ Restobar, Katowice).


Cały dochód z plenerowej kolacji zostanie przekazany na rozwój talentów podopiecznych  Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Młodzieży Domu Aniołów Stróżów  – przypomina  Aleksandra Czapla-Oslislo. Zdecydowaliśmy się wesprzeć Anielską Akademię Rozwoju Talentów, w ramach której działają: akademia językowa, akademia piłki nożnej, dżudo, akrobatyka, taniec, grupy wokalne, szkoła programowania i nowoczesnych technologii i wiele innych dodaje.


– Staramy się, aby nasi podopieczni, podobnie jak ich rówieśnicy, mieli okazję rozwijać swoje pasje, talenty, a także poznawać świat. Dochód z kolacji charytatywnej przeznaczony będzie na zorganizowanie dzieciom i młodzieży zajęć językowych, sportowych, artystycznych, pomoc w nauce i opiekę logopedy – podkreśla Monika Bajka, prezes stowarzyszenia Dom Aniołów Stróżów w Katowicach.

Cena kolacji charytatywnej to 250 zł od osoby. W sprawie rezerwacji miejsc należy wysłać e-mail na adres  szychynaszychcie@gmail.com. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Kolacja odbędzie się 27 września w czwartek o godzinie 19.00 w plenerze przy BioBazarze, Katowice, ul. Bracka 20.

 

Teresa Stokłosa

 

 

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl